0

Premiär av Göteborgs nya spårvagn M33

Hej. Som ni kanske vet så har jag skrivit om Göteborgs nya spårvagnar tidigare och nu är äntligen väntan över!

Efter att ha provkörts i 8 000 km så ska den nu provköras med passagerare i 20 000 km innan alla tester är fullbordade.

Den började köra med passagerare den 28:e september på linje 11. På grund av spårarbeten vid Stigbergstorget kör den nu skytteltrafik mellan Järntorget och Johannesplatsen (Precis nedanför Stigbergsbacken om man kommer från Masthuggstorget) men efter det arbetet kommer den ut och kör som vanligt på våra gator.

Enligt Västtrafik så kommer en andra vagn in i trafik i november och i december kommer en tredje vagn (Vagnsnummer 492).

Jag var ute och provåkte den på premiärdagen och blev riktigt imponerad över hur bra vagnen var. Den kändes välbyggd, betydligt bättre kvalitet än sin föregångare M32 och så var den väldigt rymlig. Det är färre sittplatser och desto mer utrymme för rullstol och barnvagn vilket är en förbättring från de äldre generationerna av spårvagnar. Sätena var förvånansvärt sköna och bekväma för att vara så tunna som de var. Placeringen av stoppknappar och biljettmaskin var bra. Även placeringen av displayskyltarna som visar nästa hållplats i vagnen. Av de förare som jag pratat med som är utbildade på den nya spårvagnen har talat gott om den. De berättade om hur bra den är att köra så det är ju en stor fördel från förra gången Göteborg fick nya spårvagnar i form av de Italienska av modell M32. Åkturen i vagnen är väldigt bekväm, går väldigt mjukt och fint och är framför allt tyst och gnisslar väldigt lite eller inte alls i kurvorna så det är ett stort plus.

På tal om plus så är förarplatsen i M33 framtagen efter förarnas behov och önskemål vilket gör det till en bekväm arbetsplats för förarna.

På premiärdagen så åkte jag först med en kompis och senare på kvällen med min pappa och alla tre var ense om att det var en riktigt bra vagn. Vi var även enade om att betyget för den nya vagnen landar på ett toppbetyg på 5 av 5 möjliga. Vagnarna är nästan lite för bra för att man inte vill gå av. För mig är det den andra upphandlingen av spårvagnar i Göteborg. (Om man räknar bort ombyggnaden av M21 till M31) De Italienska vagnarna 2002 och nu 2019. Man stötte på problem med den nya modellen i början som det alltid brukar vara när det kommer något nytt. I form av en felinställning som är åtgärdat nu och vagnen kan köra för fullt igen.

Var ute och skulle fota höstbilder på stan och då var det första dagen för 491 med passagerare. Kommer bilder från det också nedan.

Nedan kommer bilder från premiärturen och ett litet filmklipp när den vände i Saltholmen.

Fakta: Modell M33

Längd: 33 meter

Antal resenärer: Plats för 75 sittande och 155 stående resenärer.

Antal nya vagnar: 40 (10 tvåriktningsvagnar och 30 enriktningsvagnar). Avtalet ger möjlighet att beställa ytterligare 60 spårvagnar.

Byggs av: Bombardier Sweden AB och tyska Kiepe Electric i Bombardiers fabrik i Bautzen, Tyskland. Slutmonteringen sker i Österrike.

Kostnad: Totalt 1,3-1,4 miljarder kronor som betalas av Västra Götalandsregionen/Västtrafik, som kommer stå som ägare till de nya spårvagnarna.

Källa: Göteborgs Spårvägar

Mitt Betyg: 5 av 5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skrolla till toppen