0

TEMA VÅR: Aprilskämt

Eftersom det är första april tänker jag bjuda på dels klassiska aprilskämt och lite nyare.

Aprilskämt i svenska massmedier

1950: Öland lossnar

Den 1 april 1950 meddelade den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

1962: Nylonstrumpan över TV-apparaten

Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i Sveriges Televisions nyheter där Kjell Stensson berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset. Den gjorde så att man inte skulle behöva köpa en ny TV-apparat för att få tv-bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast den över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.

1980: Sommartid införs i smyg

Den 1 april 1980 skrev DN att sommartiden hade införts i smyg, utan föregående information: alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt, enligt DN. I verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980, då Sverige fick sommartid för första gången sedan år 1917. Från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.

Sport

  • Den 1 april 1980 visades ett inslag i sportnytt om att Råsundastadion blivit för dyr i drift och därför sålts till Anders Wall och dennes Beijerinvest för den symboliska summan av 1 krona. Vid restaurationer av stadion hade sedan stora guldfyndigheter hittats och ingen fotboll var därför genomförbar inom en överskådlig framtid. Den före detta förbundskaptenen Georg ’Åby’ Ericson intervjuades på plats och beklagade sig över hur fotbollen var mer värd än alla guldfyndigheter som gjorts.
  • Den 1 april 1993 vann Brynäs IF den tredje SM-finalen hemma i Gavlerinken mot Luleå HF med 7–4. Därmed hade Brynäs reducerat till 1-2 i matcher och Luleå kunde därför ännu inte fira sitt första SM-guld (det skulle komma att dröja tre år till). Efter slutsignalen berättade SVT:s kommentator Arne Hegerfors att matchen skulle spelas om, samtidigt som TV-tittarna fick se hur åskådarna gick in i arenan igen. Experten Anders Parmström fyllde i med att orsaken var att Brynäs tränare Tommy Sandlin ”tagit en rövare” och låtit sina spelare spela matchen med klubbor med otillåten vinkel på bladet. Hegerfors avslutade då sändningen med att SVT tyvärr inte kunde visa ”den nya” matchen eftersom andra program skulle visas men SVT skulle givetvis bjuda på bilder i morgondagens Sportnytt. Den 2 april stod det dock klart för alla att firma Hegerfors/Parmström spelat in skämtet redan i samband med att publiken gick in i arenan den första, och enda, gången.
  • Den 1 april 1996 sa SVT Sports Fotbollskväll att den svenske fotbollsspelaren Tomas Brolin skulle lånas tillbaka till det svenska laget IFK Norrköping. Brolin som spelade i Leeds hade sagt detta till SVT som aprilskämt. Hans tränare blev mycket irriterad över tilltaget.
  • Den 1 april 1997 påstod SVT Text att den brasilianske fotbollsspelaren Ronaldo var klar för spel i det svenska laget AIK.
  • Den 1 april 2005 meddelade Sporten på TV4 att holländaren Giovanni van Bronckhorst var klar för spel i BK Häcken.

 

 

Klassiska aprilskämt utanför Sverige är bland annat den specialgjorda hamburgaren för vänsterhänta som Burger King gick ut med. 1998 meddelades att delstaten Alabama hade lagstiftat om att ändra Pi till värdet 3.0.

Spaghetti växer på träd. Det skämtet levererade BBC första april 1957. I sändningen hävdades det att man åkt till Schweiz och plockat spaghetti från träd. Som bevis visades en film på träden. Flera tittare ville ha fröna för att sätta igång egna odlingar.

1976 gick den brittiska astronomen Patrick Moore ut med att planeterna Juptier, Pluto och Jorden skulle linjera i sina banor, som skulle leda till lägre graviterat på jorden. I radiosändning uppmanade Moore alla lyssnare att hoppa för att uppleva den minskade gravitationen. Mängder av euforiska lyssnare hörde av sig om upplevelsen.

2007 kom Google med nyheten Gmail Paper, vilket innebar att Google skulle skriva ut dina mejl, lägga dem i en låda och leverera den till din dörr. En särskild webbsajt beskrev noga hur tjänsten skulle fungera.

Lite lokala aprilskämt från GP

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2673716-lokala-aprilskamt-som-roar

 

Aprilskämt från 2014 artikeln kan ni läsa här nedanför

http://www.ostfrallan.com/tips/gps-aprilskamt/

Kan detta vara årets aprilskämt? Vad tror ni? Kommentera och säg vad ni tycker/tror!

https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.3043820-skyskrapor-ska-byggas-i-slottsskogen

 

Källor: Wikipedia, Västerbottens-Kuriren och Göteborgs-Posten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skrolla till toppen