0

Funkisförmedlingen – en arbetsförmedling för funktionsnedsatta

Den ideella föreningen Funkibator i Växjö har länge hjälpt funktionsnedsatta ungdomar med till exempel lägerverksamhet och sommarjobb.

Föreningen har under sina fyra år sett behovet av en arbetsförmedling särskilt för funktionsnedsatta. Då ingen annan startat en sådan, startar Funkibator nu en själva. Det gör de i samarbete med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förmedlingen skall heta Funkisförmedlingen.

funkibatorOm arbetsförmedlingen träffar på en arbetssökande med extra hjälpbehov, kan de skicka hen till Funkisförmedlingen för hjälp att få praktik eller med att söka jobb. De funktionsnedsatta som främst kan få hjälp är rörelsehindrade, de med syn- eller hörselnedsättning eller de med neuropsykiatriska problem som de med ADHD eller aspergers.

– Vi jobbar med dem vi ser har en möjlighet att med hjälp komma i arbete, säger Sofie Sjöstrand, styrelseledamot i Funkibator.

En viktig hjälp för de funktionsnedsatta kan vara att få hjälp att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen. Annan hjälp kan handla om stödjande samtal, kontakter med arbetsgivare i behov av anställda eller att vi följer med på intervjuer. Projektet startar i sommar och skall vara i tre år.

– Vi kan hjälpa arbetsgivare att anpassa en arbetsplats efter en funktionsnedsatt arbetssökandes behov.

Funkisförmedlingen kommer att finansieras (= bekostas) av Allmänna Arvsfonden och EU under några år. Därefter behöver Funkibator ha hittat andra som till exempel kommuner och Arbetsförmedlingen som kan finansiera verksamheten.

De som får hjälp kan vara i alla åldrar, men fokus ligger på dem i åldern 18-40 år.

Vissa saknar utbildning eller önskar vidareutbildning.

– Då kan vi tipsa dem om kurser att gå eller stipendier att söka.

Funkibator kommer att vara kreativa när det gäller att matcha arbetssökande och arbetsgivare.

Text: Emanuel Salomao, Morteza Ghodsi och Oskar Brandt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skrolla till toppen