0

Intervju med Natalie Envall om att ha en bipolär sjukdom

Jag har intervjuat Natalie som har bipolär sjukdom och vad som händer när man får diagnosen.

Jag har bett Natalie att berätta lite om sin sjukdom:

Bipolär sjukdom är när man upplever olika intervaller av depression och mani samt även vanliga lugna perioder.  Det påverkar och påfrestar ens psyke väldigt mycket. Depressionen gör att man blir orkeslös och får nedsatt förmåga att göra nånting överhuvudtaget, få ångest och sämre självförtroende/självkänsla.  Medans dom maniska perioderna gör att man får ett väldigt bra självförtroende/självkänsla, känner sig på topp hela tiden och man väldigt högfungerande.
Humöret vid det maniska börjar alltid på topp men man kan bli väldigt lättirriterad och till slut tappa greppet om verkligheten.  När man inser det som hänt under maniska perioder så kan man bli rädd och må dåligt av själva upplevelsen när man är tillbaka i verkligheten. Med bipolär sjukdom kan man oftast ändå leva med vanligt jobb, var en högfungerande människa i samhället för det finns bra hjälp att få.

Hur upptäckte du att du hade bipolär sjukdom:
Jag pluggade i USA när jag började uppleva kraftiga perioder av depression och mani. Det blev så illa att jag växlade väldigt snabbt mellan dom olika symptomen så jag började googla på mina symptom, vad det kunde vara och när jag hittade en sida om bipolär sjukdom så kände jag igen mig och för att få det bekräftat så gick jag till läkare när jag kom hem till Sverige igen fick diagnosen bipolär typ 2 vilket betyder att man har en lättare form av mani som kallas hypomani.
Gränsen mellan Bipolär sjukdom typ 2 och typ 1 (som innehåller verkliga manier) är flytande, gränsen är oftast hårfin.

I vilken ålder fick du diagnosen bipolär sjukdom och vilken ålder drabbas man oftast i:
Jag fick diagnosen bipolär när jag var 20, skulle fylla 21. Många insjuknar första gången när de är mellan 15 och 30 år. Hos yngre förekomma längre perioder av normalt beteende mellan depression och mani. Mellan 1 och 3 procent av befolkningen drabbas av bipolär sjukdom.  Bipolär sjukdom är lika vanlig hos män som hos kvinnor men fler kvinnor än män drabbas av unipolära depressioner som betyder när man inte växlar stämningslägen, man är utan manier.

Hur upplever du din depressiva perioder:
Jag brukar känna mig väldigt orkeslös och som det inte finns nån mening med livet. Jag känner mig sämst i världen och tycker inte att jag förtjänar att vara lycklig.

Brukar du få självmordstankar just då:
Jag får en känsla av att jag just där och då bara vill försvinna. Jag har tänkt på självmord men har har aldrig vågat försöka. Jag brukar kunna få mig själv på bättre tankar.

Vad rekommenderar du om man får självmordstankar:
Det är viktigt att söka hjälp om du känner självmordsbelägen. Det finns hjälp att få om du söker dig till psykiatrin eller närmsta vårdcentral, är det riktigt akut ring 112.

Hur upplever du dina hypomaniska perioder:
Först känner jag mig väldigt glad och lycklig, får bättre självförtroende/självkänsla, kan känna att jag är bäst i världen. Jag blir väldigt kreativ och vill göra allt. Jag blir väldigt överaktiv och ska göra allt, städa, träna mm Till slut börjar jag bli väldigt lätt irriterad och har sömnsvårigheter. Tankarna bara vandrar och flyter omkring i huvudet. Till slut tappar jag greppet om hela verkligheten.

Vad gör du för att lugna symptomen, när du får dom:
Jag försöker att inte stressa upp mig för mycket när jag har hypomani och jag gör saker jag gillar för att bli på bättre humör när jag har depressioner, och försöka tänka att det här kommer gå över, och att meditera hjälper mig väldigt mycket.

Vet du om bipolär sjukdom är ärftlig:
Det finns inte några konkreta bevis på att det skulle vara ärftligt men det har gjorts forskningar på att det kan vara ärftligt, men man är inte 100% säker. Man har gjort forskningar och på ca 5% har man sett att förekommer ärftlighet, att föräldrarna har nån form men det finns inget konkret i sin helhet om ärftligheten.

Finns det nåt botemedel mot bipolär sjukdom:
Det finns inte nåt direkt botemedel men det finns mediciner som gör att du kan leva ett vanligt liv och inte få symtom på en väldigt lång tid, men du ska ändå tänka på att sjukdomen finns där. Man kan om man tränar och äta hälsosamt för att lätta symptomen. Meditation och lugn hjälper också.

Hur på verkar sjukdom din vardag:
Mestadels så fungerar jag ganska normalt men ibland så kan livet vara mer påfrestande för mig än för andra, mer än vad folk tror. Medicinerna jag får hjälper väldigt mycket för mig.

Vad har folk för fördomar mot bipolär sjukdom, som du har upplevt:
När jag berättar för folk kan dom säga att dom är okej med det men vissa människor försvinner ur ens liv när man har fått symptomen, dom bryr sig inte riktigt att ta reda på fakta.

Kända personer med bipolär sjukdom

Läs mer om bipolär sjukdom på
IBIS, intresseföreningen för bipolär sjukdom.
wikipedia om biopolär sjukdom
xn--bipolrasjukdomar-znb.se

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skrolla till toppen